Болест на Крон – симптоми, лечение и диета

Болестта на Crohn засяга стомашно-чревния тракт, което води до симптоми като диария и кървави изпражнения. Промените в диетата и лекарствата могат да ви помогнат да управлявате някои симптоми. Повечето хора обаче в крайна сметка ще се нуждаят от операция.


Болестта на Crohn е вид възпалително заболяване на червата (IBD). Около  780 000 американци  имат това състояние, според фондацията на Crohn’s & Colitis в Америка (CCFA).

Необходими са повече изследвания за  болестта на Crohn . Изследователите не са сигурни как започва, кой е най-вероятно да го развие или как най-добре да го управляват. Въпреки големия напредък в лечението през последните три десетилетия, все още няма налично лечение.

Болестта на Crohn най-често се среща в тънките черва и дебелото черво. Може да засегне всяка част от  стомашно-чревния (GI) тракт , от устата до ануса. Може да включва някои части на стомашно-чревния тракт и да пропусне други части.

Степента на тежест на болестта на Крон е лека до инвалидизираща. Симптомите варират и могат да се променят с времето. В тежки случаи заболяването може да доведе до животозастрашаващи обостряния и усложнения.

Ето всичко, което трябва да знаете за болестта на Crohn.

Симптоми на болестта на Crohn

Симптомите на болестта на Crohn често се развиват постепенно. Някои симптоми също могат да се влошат с течение на времето. Въпреки че е възможно,  рядко се  случва симптомите да се развият внезапно и драматично.

Най-ранните симптоми на болестта на Crohn могат да включват:

Понякога е възможно да сбъркате тези симптоми с тези на друго състояние, като  хранително отравяне ,  разстроен стомах или алергия. Трябва да посетите Вашия лекар, ако някой от тези симптоми продължава.

Симптомите могат да станат по-тежки с напредването на заболяването. По-сериозните симптоми могат да включват:

 • перианална  фистула , която причинява болка и дренаж близо до ануса
 • язви, които могат да се появят навсякъде от устата до ануса
 • възпаление на ставите и кожата
 • задух или намалена способност за упражнения поради анемия

Ранното откриване и диагностика може да ви помогне да избегнете тежки усложнения и да започнете лечението навреме.

Какви са вариациите на болестта на Crohn?

Има пет варианта на болестта на Crohn, всички базирани на местоположението в храносмилателната система. Те са:

 • Гастродуоденална болест на Crohn:  Този тип  засяга стомаха и дванадесетопръстника, който е първата част от тънките черва.
 • Йеюноилеит:  Този тип засяга втората част на червата, наречена йеюнум.
 • Илеит:  Този тип засяга илеума, който е последната част на тънките черва.
 • Илеоколит:  Този тип засяга илеума и дебелото черво.
 • Колит на Crohn:  Този тип засяга само дебелото черво.

В допълнение, болестта на Crohn може да се прояви като  перианално заболяване , което включва фистули (анормални връзки между тъканите), дълбоки тъканни инфекции, както и рани и язви по външната кожа около ануса.

Какво причинява болестта на Crohn?

Не е ясно какво причинява болестта на Crohn.

Една от възможностите е, че това е вид  автоимунно състояние . Това е вид състояние, при което  имунната ви система погрешно атакува  тялото ви, понякога причинявайки възпаление.

Въпреки че имунната система може да бъде потенциален фактор за възпалението при болестта на Crohn, то все още не е класифицирано като  автоимунно състояние,  тъй като причините все още не са напълно разбрани.

Рискови фактори

Следните фактори могат да повлияят на шансовете ви да го развиете:

Диагностика на болестта на Crohn

Болестта на Крон обикновено се диагностицира  въз основа на резултатите от тъканни проби, взети от храносмилателния тракт по време на горна или долна  ендоскопия .

Други  тестове  също могат да сочат към болестта на Crohn и техните резултати – съчетани с вашите симптоми и история – ще бъдат взети под внимание. Тези тестове  включват тестове  за кръв и  изпражнения от Trusted Source , както и  ендоскопия  и  колоноскопия , по време на които вашият лекар вероятно ще направи  биопсия . Може да се нуждаете и от образни тестове като  CT  и  MRI .

След като лекарят прегледа резултатите от всички тестове и получи ясна картина на вашите симптоми, той може да заключи, че имате болест на Crohn.

Вашият лекар може да поиска тези тестове още няколко пъти, за да търси засегната тъкан и да определи как протича заболяването.

Инструментът  Healthline FindCare  може да предостави опции във вашия район, ако имате нужда от помощ за намиране на  лекар за първична помощ  или гастроентеролог.

Лечение на болестта на Crohn

Все още не е наличен лек за болестта на Crohn, но болестта може да се управлява. Съществуват различни възможности за лечение, които могат да намалят тежестта и честотата на вашите симптоми.

лекарства

Предлагат се няколко вида лекарства за лечение на болестта на Крон. Те включват:

Антибиотиците  могат да помогнат за намаляване на някои от симптомите на болестта на Crohn и някои от възможните причини за това. Например, антибиотиците  могат да намалят дренажа  и да лекуват  фистули , които са анормални връзки между тъканите, които болестта на Крон може да причини.

хирургия

Ако по-малко инвазивните лечения и промените в начина на живот не подобрят симптомите,   може да се наложи операция . В крайна сметка  около 80%  от хората с болестта на Crohn ще се нуждаят от операция в даден момент от живота си, според CCFA.

Видовете операции включват:

Хирургията на болестта на Crohn е полезна за облекчаване на симптомите, но не е без риск. Говорете с Вашия лекар за всякакви притеснения, които може да имате относно операцията.

Диета

Храната не причинява болестта на Crohn, но може да предизвика пристъпи. Диетичен план, който работи за един човек с болестта на Crohn, може да не работи за друг. Това е така, защото заболяването може да обхване различни области на стомашно-чревния тракт при различни хора.

Важно е да разберете какво работи най-добре за вас. Това може да стане, като следите симптомите си, докато добавяте или премахвате определени храни от диетата си и след консултация с Вашия лекар или регистриран диетолог.

Промените в начина на живот и диетата, които могат да ви помогнат, включват:

 • Намалете фибрите:  За някои хора храните с фибри могат да влошат стомашно-чревния тракт. Ако това е вярно за вас, може да се наложи да преминете към  диета с ниско съдържание на остатъчни вещества .  Изследванията на Trusted Source  за тази конкретна диета са смесени, така че говорете с вашия лекар за вашите лични нужди.
 • Ограничете мазнините:  Болестта на Crohn може да попречи на способността на тялото ви да разгражда и абсорбира мазнини. Въпреки това,  проучване от 2017 г.  върху мишки предполага, че диета с високо съдържание на растителни мазнини може да повлияе положително на  чревния микробиом  при хора с болестта на Crohn. Необходими са повече изследвания и Вашият лекар или регистриран диетолог може да Ви помогне да определите приема на мазнини.
 • Ограничете млечните продукти:  Дори и да нямате  непоносимост към лактоза , тялото ви  може да развие трудности при  храносмилането на някои млечни продукти, когато имате болест на Crohn. Консумацията на млечни продукти може да доведе до стомашно разстройство, коремни спазми и диария при някои хора.
 • Пийте вода:  Болестта на Crohn може да повлияе на способността на тялото ви да абсорбира вода от храносмилателния ви тракт. Това може да доведе до  дехидратация . Рискът от  дехидратация  е особено висок, ако имате диария или кървене.
 • Вземете витаминни и минерални добавки:  Болестта на Crohn може да повлияе на способността на червата ви да абсорбират правилно други хранителни вещества от вашата храна. Яденето на  богати на хранителни вещества храни  може да не е достатъчно. Говорете с Вашия лекар относно приема на  мултивитамини  , за да разберете дали това е подходящо за Вас.

Естествени лечения

Някои хора използват  допълнителна и алтернативна медицина (CAM),  за да помогнат за справяне със симптомите на различни състояния и заболявания, включително болестта на Crohn.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не ги е одобрила за лечение, но някои хора ги използват в допълнение към основните лекарства.

Не добавяйте нови лечения към текущия си план за лечение, без да се консултирате с Вашия лекар.

Някои CAM лечения за болестта на Crohn включват:

 • Пробиотици:  Те  могат да помогнат за предотвратяване на микроорганизмите да нарушат естествения баланс на червата и да причинят пристъп на Крон. Научните данни за ефективността са ограничени.
 • Пребиотици : Това са  потенциално полезни материали  , намиращи се в растенията, които помагат за храненето на добрите бактерии в червата ви и увеличават техния брой.
 • Рибено масло:  Мазните риби като сьомга и скумрия са богати на  омега-3 .   Продължават  изследвания относно употребата на рибено масло  при лечението на болестта на Crohn.
 • Добавки:  Някои билки, витамини и минерали могат да помогнат за облекчаване на симптомите на болестта на Crohn.  Проучванията на Trusted Source  продължават относно това кои добавки могат да бъдат полезни.
 • Акупунктура:  Проучване Trusted Source  установи, че  акупунктурата , комбинирана с  моксибузия  – вид традиционна китайска медицина, която включва изгаряне на изсушени лечебни билки върху или близо до кожата ви – може да помогне за подобряване на някои симптоми.

Уведомете Вашия лекар, ако използвате CAM лечения или лекарства без рецепта. Някои от тези вещества могат да повлияят на ефективността на лекарствата или други лечения. В някои случаи взаимодействието или страничният ефект могат да бъдат опасни или дори животозастрашаващи.

Често задавани въпроси

Каква е очакваната продължителност на живота на някой с болестта на Crohn?

Според  канадско проучване от 2020 Trusted Source средната продължителност на живота на жените с IBD е 78,4 години, а средната продължителност на живота на мъжете с IBD е 75,5 години.

Могат ли децата да развият болест на Crohn?

Повечето хора с болестта на Crohn получават диагноза на 20-те и 30-те години, но  IBD  може да се развие и при деца. Приблизително  1 от 4 души Доверен източник  с IBD показват симптоми преди 18-годишна възраст.

Нелекуваната болест на Крон при деца може да доведе до  забавяне на растежа  и отслабени кости. Въпреки това, лекарствата на Crohn могат да имат някои значителни странични ефекти върху децата. Жизненоважно е да работите в тясно сътрудничество с лекаря на детето си, за да намерите правилните опции.

Каква е разликата между болестта на Crohn и улцерозния колит?

Болестта на Crohn и  улцерозният колит (UC)  са два вида IBD. Те имат много от същите характеристики. Може дори да ги сбъркате един с друг.

Въпреки това има и някои разлики.  Научете повече за болестта на Crohn срещу улцерозен колит.

Outlook

Проучванията все още продължават, за да се намерят по-ефективни лечения и потенциално евентуално излекуване на болестта на Crohn. Но симптомите могат да бъдат успешно управлявани и е възможна ремисия.

Вашият лекар може да ви помогне да намерите правилните лекарства, алтернативни лечения и мерки за начин на живот, които могат да помогнат.

Ако имате стомашно-чревни симптоми, говорете с Вашия лекар, за да определите причината и възможните решения.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *