Бромазепам

Бромазепам е бензодиазепин, използван за краткосрочно лечение на тежка тревожност или пристъпи на паника при възрастни.

В България се предлага като лекарството Лексотан.

Бромазепам НЕ се предлага в Съединените щати, но много други бензодиазепини за лечение на тревожност или пристъпи на паника са одобрени от FDA.Бромазепам вече не се предлага в Обединеното кралство или в Канада, но може да се намери в други страни по света.

Често се използва краткосрочно, за да осигури облекчаване на симптомите на тревожност, докато други лечения, като антидепресанти, влизат в сила. При лабораторни животни той е показал анти-тревожни, седативни, мускулни релаксанти и антиконвулсивни свойства.

Ако сте на 65 или повече години, говорете с Вашия лекар, преди да започнете да приемате бромазепам, тъй като може да получите повече нежелани реакции и да се нуждаете от по-ниска доза. Това лекарство може да не е одобрено за употреба при деца на възраст под 18 години в някои страни. Консултирайте се с Вашия лекар.

Как се прилага бромазепам?

Бромазепам се прилага като перорална таблетка. Обичайната доза бромазепам е 6 до 18 mg на ден, разделена на равни дози за една седмица. Оптималният диапазон на дозиране е от 6 до 30 mg на ден.

При отслабени или по-възрастни пациенти може да са необходими по-ниски дози, като 3 mg/ден в разделени дози.

Необходима е редовна оценка от Вашия лекар, за да се определи дали трябва да продължите да приемате това лекарство, тъй като то може да доведе до зависимост и пристрастяване.

Не спирайте рязко това лекарство, освен ако вашият доставчик на здравни услуги не ви каже да го направите. Най-добре е бавно да спрете това лекарство с 20% до 25% от дозата на всеки 1 до 2 седмици, за да помогнете за предотвратяване на симптоми на отнемане и възстановяване на симптомите. Вашият лекар ще Ви каже как да направите това.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако получите някакви симптоми на отнемане след промяна или спиране на лечението. Вашият риск да преминете през абстиненция е по-висок, ако приемате бромазепам за дълго време или във високи дози.

Симптомите на отнемане могат да бъдат леки, сериозни или смъртоносни и могат да включват:

 • чувство, че не можете да се движите или да реагирате (кататония)
 • силно объркване, треперене, неправилен сърдечен ритъм и прекомерно изпотяване (делириум тременс)
 • чувствам се депресиран
 • чувство на откъснатост от реалността (дисоциация)
 • виждане или чуване на неща, които не съществуват (халюцинации)
 • свръхактивно поведение и мисли (мания)
 • вярване в неща, които не са верни (психоза)
 • конвулсии (гърчове), включително някои, които не спират
 • мисли или действия за самоубийство
 • Най-честите нежелани реакции на това лекарство са: чувство на сънливост или умора, особено в началото на лечението, загуба на мускулна координация, световъртеж.

Кой не трябва да използва бромазепам?

Не трябва да използвате това лекарство, ако имате:

 • алергии към това лекарство или други бензодиазепини (например: диазепам, алпразолам, лоразепам) или към която и да е съставка на лекарството.
 • Миастения гравис
 • тежко състояние на черния дроб
 • тежка дихателна недостатъчност
 • сънна апнея или белодробно заболяване
 • глаукома

Бромазепам също е свързан със сериозни предупреждения и предпазни мерки. Може да доведе до злоупотреба, злоупотреба, пристрастяване, физическа зависимост и абстиненция. Злоупотребата и злоупотребата могат да доведат до предозиране или смърт, особено ако приемате това лекарство с опиоиди, алкохол или забранени наркотици.

Приемането на бромазепам с опиоидни лекарства може да причини: силна сънливост, намалено съзнание, проблеми с дишането, кома или смърт. Не пийте алкохол с това лекарство.

Преди да приемете бензодиазепин, кажете на вашия доставчик на здравни услуги, ако сте бременна или планирате да забременеете. Бромазепам може да увреди вашето неродено бебе. Уведомете незабавно вашия доставчик на здравни услуги, ако забременеете, докато приемате това лекарство.

Също така кажете на вашия доставчик на здравни услуги, ако кърмите или планирате да кърмите. Бензодиазепините могат да преминат в кърмата. Вие и вашият доставчик на здравни услуги трябва да решите как ще храните бебето си, докато приемате това лекарство.

Уведомете вашия доставчик на здравни услуги за всички лекарства, които приемате, включително лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини и билкови добавки. Не започвайте и не спирайте други лекарства, без да говорите с вашия доставчик на здравни услуги. С това лекарство са възможни важни и вероятно сериозни лекарствени взаимодействия.

Това не е цялата информация, която трябва да знаете за бромазепам за безопасна и ефективна употреба и не замества указанията на Вашия лекар. Указанията за медицинска употреба на лекарства може да се различават в различните държави. Прегледайте пълната информация за бромазепам и обсъдете употребата му с вашия доставчик на здравни услуги, преди да го приемете. Тази информация не трябва да се използва за вземане на решение дали да приемате или не този продукт.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *