Инсулт – какво представлява и как да намалим риска от появата му

Инсултът възниква поради намаляване на кислорода в мозъка. Това може да се дължи на кървене или блокиране на кръвоснабдяването на мозъка. Незабавното спешно лечение може да помогне за предотвратяване на животозастрашаващи последствия.

Инсултът е  петата водеща причина за смърт Доверен източник  в Съединените щати. Всъщност близо  800 000 души  получават инсулт всяка година. Това се равнява на около един човек на всеки 40 секунди.

Има  три основни вида доверен източник  на инсулт:

 • Исхемичен инсулт:  Това е най-често срещаният тип инсулт, съставляващ 87% от всички случаи. Кръвен съсирек пречи на кръвта и кислорода да достигнат до област на мозъка.
 • Хеморагичен инсулт:  Това се случва, когато кръвоносен съд се разкъса. Те обикновено са резултат от аневризми или артериовенозни малформации (AVM).
 • Преходна исхемична атака (TIA):  Това се случва, когато притока на кръв към част от мозъка е недостатъчен за кратък период от време. Нормалният кръвен поток се възстановява след кратък период от време и симптомите изчезват без лечение. Някои хора наричат ​​това  министерство .

Инсултът може да бъде фатален. Според Американската кардиологична асоциация (AHA), коригираната спрямо възрастта смъртност за 2017 г. е била 37,6 на всеки 100 000 диагнози на инсулт. Лекарите са постигнали голям напредък в справянето с инсултите, което означава, че тази смъртност е с 13,6% по-ниска от тази през 2007 г.

Тази статия обяснява защо възникват инсулти и как да се лекуват. Той също така изследва различните видове инсулт, както и стъпките, които човек може да предприеме, за да ги предотврати.

Какво е инсулт?

Инсулт възниква, когато запушване или кървене на кръвоносните съдове прекъсва или намалява кръвоснабдяването на мозъка. Когато това се случи, мозъкът не получава достатъчно кислород или хранителни вещества и мозъчните клетки започват да умират.

Инсултът е мозъчно-съдово заболяване. Това означава, че засяга кръвоносните съдове, които захранват мозъка с кислород. Ако мозъкът не получава достатъчно кислород, може да започне да настъпва увреждане.

Това е спешен медицински случай. Въпреки че много инсулти са лечими, някои могат да доведат до увреждане или смърт.

Лечение

Тъй като исхемичните и хеморагичните инсулти имат различни причини и ефекти върху тялото, и двата изискват различно лечение.

Бързата диагностика е важна за намаляване на мозъчните увреждания и позволява на лекаря да лекува инсулта, като използва подходящ метод за вида.

Разделите по-долу обхващат възможностите за лечение на исхемичен инсулт и хеморагичен инсулт, както и някои общи съвети за рехабилитация и за двата типа.

Исхемичен инсулт

Исхемичният инсулт възниква поради запушени или стеснени артерии. Лечението е насочено към възстановяване на адекватен приток на кръв към мозъка.

Лечението започва с приема на лекарства, които разграждат съсиреците и предотвратяват образуването на други. Лекарят може да приложи разредители на кръвта като  аспирин  или инжекция от тъканен плазминогенен активатор (TPA).

TPA е много ефективен при разтваряне на съсиреци. Въпреки това, инжекцията трябва да се извърши  в рамките на 4,5 часа Доверен източник  от началото на симптомите на инсулт.

Спешните процедури включват прилагане на TPA директно в артерия в мозъка или използване на катетър за физическо отстраняване на съсирека. Продължават изследванията за ползите от тези процедури.

Има и други процедури, които хирурзите могат да извършват, за да намалят риска от инсулти или TIA. Каротидната ендартеректомия, например, включва отваряне на каротидната артерия и отстраняване на плаката, която може да се счупи и да стигне до мозъка.

Друг вариант е ангиопластиката. Това включва хирург, който надува малък балон вътре в стеснена артерия с помощта на катетър. След това те ще вкарат мрежеста тръба или стент в отвора. Това предотвратява повторното стесняване на артерията.

Хеморагичен инсулт

Изтичането на кръв в мозъка може да причини хеморагичен инсулт. Лечението се фокусира върху контролиране на кървенето и намаляване на натиска върху мозъка.

Лечението често започва с приемане на лекарства, които намаляват налягането в мозъка и контролират общото  кръвно налягане , както и предотвратяват гърчове и всякакви внезапни свивания на кръвоносните съдове.

Ако човек приема антикоагуланти за разреждане на кръвта или антитромбоцитни лекарства, като варфарин или клопидогрел, той може да получи лекарства за противодействие на ефектите на разредителите на кръвта.

Хирурзите могат да поправят някои от проблемите с кръвоносните съдове, които са довели или могат да доведат до хеморагични инсулти.

Когато аневризма – или изпъкналост в кръвоносен съд, която може да се спука – причини хеморагичен инсулт, хирургът може да постави малки скоби в основата на аневризмата  или  да я напълни с подвижни намотки, за да спре притока на кръв и да свие аневризмата.

Ако кръвоизливът се дължи на AVM, хирургът може да го отстрани. AVM са връзки между артерии и вени, които могат да бъдат изложени на риск от кървене.

Рехабилитация

Инсултът е потенциално променящо живота събитие, което може да има трайни физически и емоционални последици.

Успешното възстановяване от инсулт често включва специфични терапии и поддържащи системи, включително:

 • Логопедична терапия:  Това помага при проблеми с производството или разбирането на речта. Практиката, релаксацията и промяната на стила на общуване могат да направят общуването по-лесно.
 • Физикална терапия:  Това може да помогне на човек да се научи отново на движение и координация. Важно е да останете активни, въпреки че това може да е трудно в началото.
 • Трудова терапия:  Това може да помогне на човек да подобри способността си да извършва ежедневни дейности, като къпане, готвене, обличане, хранене, четене и писане.
 • Групи за подкрепа:  Присъединяването към група за подкрепа може да помогне на човек да се справи с често срещани  проблеми с психичното здраве  , които могат да възникнат след инсулт, като например  депресия . Мнозина намират за полезно да споделят общ опит и да обменят информация.
 • Подкрепа от приятели и семейство:  Близки приятели и роднини трябва да се опитат да предложат практическа подкрепа и комфорт след инсулт. Много е важно да уведомите приятелите и семейството си какво могат да направят, за да помогнат.

Рехабилитацията е важна и постоянна част от лечението на инсулт. С правилната помощ и подкрепата на близки, възстановяването на нормалното качество на живот обикновено е възможно в зависимост от тежестта на инсулта.

Предотвратяване

Най-добрият начин за предотвратяване на инсулт е да се обърне внимание на основните причини. Хората могат да постигнат това, като направят промени в начина си на живот като:

 • хранене на здравословна диета
 • поддържане на умерено тегло
 • упражнява редовно
 • не пушене на тютюн
 • избягване на алкохола или пиене само умерено

Храненето на питателна диета означава включване на много от:

 • плодове
 • зеленчуци
 • цели зърна
 • ядки
 • семена
 • варива

Не забравяйте да ограничите количеството червено и преработено месо в диетата, както и  холестерола  и наситените мазнини. Също така, умерен прием на сол за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане.

Други мерки, които човек може да предприеме, за да намали риска от инсулт, включват:

 • контролирайки нивата на кръвното си налягане
 • управление  на диабета
 • получаване на лечение за сърдечно заболяване

Освен че прави тези промени в начина на живот, приемането на антикоагулантни или антиагрегантни лекарства може също да намали риска от преживяване на нов инсулт.

Подлагането на операция на сърдечна артерия, каротидна артерия или мозъчна аневризма също може да намали риска от допълнителни инсулти, както и някои други хирургични възможности, които все още се изследват.

Причини и рискови фактори

Всеки тип инсулт има различен набор от потенциални причини. Като цяло обаче е по-вероятно инсултът да засегне човек, ако:

 • имате наднормено тегло или затлъстяване
 • са на 55 или повече години
 • имате лична или фамилна анамнеза за инсулт
 • имате високо кръвно налягане
 • имате диабет
 • имат висок холестерол
 • имате сърдечно заболяване, заболяване на каротидната артерия или друго съдово заболяване
 • са заседнали
 • консумират прекомерно алкохол
 • дим
 • използват забранени наркотици

Някои проучвания са установили, че мъжете имат по-висок риск от смърт от инсулт, отколкото жените. Въпреки това, един  преглед от 2016 г. на проучвания  предполага, че тези разлики не вземат предвид корекциите за раса, възраст, тежестта на инсулта и други рискови фактори.

Прегледът обяснява, че рискът от смъртност от инсулт често се увеличава поради възрастта и демографските данни, а не поради биологичните различия между мъжете и жените.

Според  анализ от 2016 г.  , афро-американците имат значително по-висок риск да получат инсулт за първи път. Те също така имат около 60% по-голяма вероятност да получат нов инсулт в рамките на 2 години.

Следващите раздели описват конкретните причини за всеки тип инсулт.

Исхемичен инсулт

Този тип инсулт възниква поради запушване или стесняване на артериите, които доставят кръв към мозъка. Това причинява исхемия или силно намален кръвен поток, който уврежда мозъчните клетки.

Кръвните съсиреци често причиняват исхемичен инсулт. Съсиреци могат да се образуват в мозъчните артерии и други кръвоносни съдове в тялото. Кръвният поток ги пренася в по-тесни артерии в мозъка.

Отлаганията на мастна плака в артериите също могат да причинят съсиреци, които водят до исхемия.

Хеморагичен инсулт

Спукани или спукани артерии в мозъка могат да доведат до хеморагични инсулти.

Изтеклата кръв оказва натиск върху мозъчните клетки и ги уврежда. Той също така намалява кръвоснабдяването, което може да достигне до мозъчната тъкан след кръвоизлива.

Кръвоносните съдове могат да се спукат и да излеят кръв в мозъка или близо до повърхността на мозъка. Това може също да изпрати кръв в пространството между мозъка и черепа.

Хипертонията  , физическата травма, приемането на лекарства за разреждане на кръвта и наличието на аневризма могат да доведат до изтичане или спукване на кръвоносен съд .

Интрацеребралният кръвоизлив е най-често срещаният тип хеморагичен инсулт. Това се случва, когато мозъчната тъкан се наводни с кръв след спукване на артерия.

Субарахноидният кръвоизлив е друг вид хеморагичен инсулт. Те са по-рядко срещани. При субарахноидален кръвоизлив се появява кървене в областта между мозъка и тънките тъкани, които го покриват.

TIAs

TIA само за кратко прекъсват притока на кръв към мозъка. Те са подобни на исхемичните инсулти, тъй като възникват поради съсиреци.

Хората трябва да ги третират като спешни медицински случаи, дори ако симптомите са временни. Те служат като предупредителни знаци за бъдещи инсулти и показват частично запушена артерия или източник на съсирек в сърцето.

Според  доверен източник на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) , над една трета от хората, преживели TIA, получават тежък инсулт в рамките на една година, ако не получат никакво лечение. Около 10-15% от хората ще получат тежък инсулт в рамките на 3 месеца след преживяване на TIA.

Симптоми

Симптомите на инсулт често се появяват без предупреждение. Някои от основните симптоми включват:

 • объркване, включително затруднено говорене и разбиране на речта
 • главоболие  , вероятно с променено съзнание или повръщане
 • изтръпване или невъзможност за движение на части от лицето, ръката или крака, особено от едната страна на тялото
 • проблеми със зрението на едното или двете очи
 • затруднено ходене, включително замаяност и липса на координация

Инсултът може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми. В зависимост от бързината на диагностицирането и лечението, човек може да получи временни или трайни увреждания след инсулт.

Някои хора може също да изпитат:

 • проблеми с контрола на пикочния мехур или червата
 • депресия
 • парализа или слабост на едната или двете страни на тялото
 • затруднено контролиране или изразяване на емоциите си

Симптомите варират и могат да варират по тежест.

Научаването на акронима „БЪРЗО“ е добър начин да запомните симптомите на инсулт. Това може да помогне на човек да потърси бързо лечение. FAST означава:

 • Увиснало лице:  Ако човекът се опита да се усмихне, едната страна на лицето му увисна ли?
 • Слабост на ръцете:  Ако човекът се опита да вдигне и двете си ръце, едната ръка ли се спуска надолу?
 • Затруднения в говора:  Ако човекът се опита да повтори проста фраза, неговата реч неясна или необичайна ли е?
 • Време е да действате:  Ако се появи някой от тези симптоми, незабавно се свържете със службите за спешна помощ.

Резултатът зависи от това колко бързо някой получава лечение. Бързата грижа също означава, че е по-малко вероятно те да получат трайно увреждане на мозъка или смърт.

Диагноза

Инсултът започва бързо. За най-добър резултат човек трябва да получи лечение в болница в рамките на 3 часа след първата поява на симптомите.

Има няколко различни диагностични теста, които лекарят може да използва, за да определи вида на инсулта. Те включват:

 • Физически преглед:  Лекарят ще попита за симптомите и медицинската история на човека. Те ще проверят мускулната сила, рефлексите, усещането, зрението и координацията. Те могат също така да проверят кръвното налягане, да слушат каротидните артерии на шията и да изследват кръвоносните съдове в задната част на очите.
 • Кръвни тестове:  Лекарят може да извърши кръвни тестове, за да определи дали има висок риск от кървене или кръвни съсиреци, измерване на нивата на определени вещества в кръвта, включително фактори на кръвосъсирването, и проверка дали има инфекция или не.
 • CT сканиране:  Серия от рентгенови лъчи може да покаже кръвоизливи, инсулти, тумори и други състояния в мозъка.
 • MRI сканиране:  Те използват радиовълни и магнити, за да създадат изображение на мозъка, което лекарят може да използва, за да открие увредена мозъчна тъкан.
 • Каротиден ултразвук:  Лекарят може да извърши  ултразвуково сканиране  , за да провери притока на кръв в каротидните артерии и да види дали има някакво стесняване или плака.
 • Церебрална ангиограма:  Лекарят може да инжектира багрило в кръвоносните съдове на мозъка, за да ги направи видими при рентгенови лъчи или ЯМР. Това осигурява подробен изглед на кръвоносните съдове в мозъка и шията.
 • Ехокардиограма:  Това създава детайлно изображение на сърцето, което лекарите могат да използват, за да проверят за всякакви източници на съсиреци, които може да са пътували до мозъка.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *