Свиренето на музикален инструмент е полезно за здравето на мозъка в по-късна възраст – проучване

Според британски изследователи свиренето на музикален инструмент или пеенето може да помогне за поддържане на мозъка в добро здраве в напреднала възраст.

 

Според изследването на учениците практикуването и четенето на музика може да помогне за поддържане на добрата памет и способността за решаване на сложни задачи.

В доклада си, публикуван в International Journal of Geriatric Psychiatry, те твърдят, че музиката трябва да се разглежда като част от начина на живот за поддържане на мозъка.

 

Изследвани са повече от 1100 души на възраст над 40 години, като средната им възраст е 68 години.

Учени от университета в Ексетър наблюдават данните за мозъчните им функции като част от по-широко проучване, което установява как остаряват мозъците и защо хората развиват деменция.

 

Те разглеждат въздействието на свиренето на инструмент, пеенето, четенето и слушането на музика, както и музикалните способности.

Изследователите сравняват когнитивните данни на участниците в проучването, които са се занимавали с музика по някакъв начин през живота си, с тези, които никога не са се занимавали.

 

Резултатите показват, че хората, които свирят на музикални инструменти, имат най-голяма полза, което може да се дължи на “многобройните когнитивни изисквания” на тази дейност.

 

Свиренето на пиано или клавиатура се оказа особено полезно, а свиренето на медни и дървени духови инструменти също беше полезно.

Простото слушане на музика не помага на когнитивното здраве.

 

Според изследователите ползата, която се наблюдава при пеенето, може да се дължи отчасти на известните социални аспекти на участието в хор или група.

 

“Тъй като при това изследване разполагаме с толкова чувствителни мозъчни тестове, можем да разгледаме отделни аспекти на мозъчната функция, като например краткосрочната памет, дългосрочната памет и решаването на проблеми, и как музиката влияе върху тях”, казва водещият автор професор Ан Корбет пред BBC.

“Със сигурност това потвърждава и затвърждава в много по-голям мащаб това, което вече знаем за ползите от музиката.

“Особено голям ефект има свиренето на инструмент, а хората, които продължават да свирят и в по-напреднала възраст, имат допълнителна полза”, казва тя.

Послание за общественото здраве

В проучването е установено, че хората, които редовно са чели музика, са имали по-добра числова памет.

 

Професор Корбет заяви: “Да се научиш да четеш музика е като да учиш нов език – това е предизвикателство.”

 

Изследователите не са проверили потенциалните ползи от това да се занимаваш с музика за първи път на по-късен етап от живота си, но професор Корбет заяви, че въз основа на настоящите данни смята, че това би било “много полезно”.

 

78-годишният Стюарт Дъглас вярва, че редовното свирене на акордеон му помага да поддържа мозъка си здрав.

Професор Корбет заяви, че макар да са необходими допълнителни изследвания, насърчаването на музикалното образование би могло да бъде “ценна” част от посланието за обществено здраве, както и насърчаването на възрастните хора да се върнат към музиката в по-късна възраст.

“Посланието е свързано с това как хората могат активно да намалят риска от влошаване на когнитивните функции или деменция и наистина да се замислят за това, че музиката е начин да го направят. Това проучване показва, че тя може да бъде част от много по-широк подход към начина на живот за подобряване на здравето на мозъка с напредването на възрастта.”

 

Въпреки това тя каза: “Би било наивно да се мисли, че ако се занимавате с музикален инструмент, това означава, че няма да развиете деменция. Това не е толкова просто.”

От Dementia UK заявиха, че резултатите са “положителни”.

 

“Способността за създаване или изпълнение на музика – независимо дали става дума за пеене или свирене на инструмент – може да се запази дори когато хората, живеещи с деменция, са загубили други способности и средства за комуникация”, казва Каролин Скейтс от благотворителната организация.

 

“Ако познавате човек, живеещ с деменция, който обича или е обичал да пее или да свири на инструмент, може да е полезно да държите тези инструменти или ноти под ръка, за да може той да свири или да чете.”

 

78-годишният Стюарт Дъглас свири редовно на акордеон от осемгодишна възраст. Той споделя, че това поддържа мозъка му “активен” и казва, че това помага и на другите.

“Редовно свирим в кафенетата за хора със загуба на памет, така че сме видели ефекта, който нашата музика оказва върху хората със загуба на памет, а като по-възрастни музиканти не се съмняваме, че продължаването на музикалната дейност в напреднала възраст играе важна роля за поддържането на мозъка ни здрав.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *