Ползите за здравето от червените боровинки

Червените боровинки са добър източник на определени витамини и минерали, както и на уникални растителни съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища (UTIs), рак на стомаха и сърдечни заболявания.

Червените боровинки са част от семейство пиренови и са свързани с плодове като боровинки, сини боровинки и лингонбер. Най-често отглежданият вид червени боровинки е северноамериканската червена боровинка (Vaccinium macrocarpon), въпреки че съществуват и други видове в природата.

Заради много острия и кисел вкус, червените боровинки рядко се консумират сурови. Най-често се консумират под формата на сок, който обикновено се подслажда и често се смесва с други плодови сокове.

Други продукти на основата на червени боровинки включват сосове, сушени червени боровинки, както и прахове и екстракти, които се използват в различни хранителни добавки.

Червените боровинки са богати на различни здравословни витамини и растителни съединения, някои от които са доказано ефективни срещу инфекции на пикочните пътища (UTIs).

Тази статия ще ви предостави всичко, което трябва да знаете за червените боровинки, включително техните хранителни стойности и ползите за здравето.

Хранителни стойности

Пресните червени боровинки са съставени почти изцяло от вода – около 90%, а останалата част е главно въглехидрати и фибри.

Основните хранителни вещества в една чаша (100 грама) сурови, неподсладени червени боровинки са:

  • Калории: 46
  • Вода: 87%
  • Протеини: 0.4 грама
  • Въглехидрати: 12.2 грама
  • Захар: 4 грама
  • Фибри: 4.6 грама
  • Мазнини: 0.1 грама

Въглехидрати и фибри

Червените боровинки съдържат предимно въглехидрати и фибри. Тези въглехидрати включват прости захари като захароза, глюкоза и фруктоза.

Освен това, червените боровинки съдържат и неразтворими фибри като пектин, целулоза и хемицелулоза, които преминават през храносмилателната система почти непроменени.

Червените боровинки също така съдържат разтворими фибри, което е причината прекомерната им консумация да може да причини храносмилателни проблеми, като например диария.

От друга страна, сокът от червени боровинки почти не съдържа фибри, тъй като обикновено е разреден с други плодови сокове и подсладен със захар.

Витамини и минерали

Червените боровинки са богати на няколко витамина и минерала, особено на витамин C:

  • Витамин C: Известен също като аскорбинова киселина, витамин C е един от най-важните антиоксиданти в червените боровинки. Той е съществен за поддържането на кожата, мускулите и костите.
  • Манган: Манганът, който се среща в повечето храни, е от съществено значение за растежа, метаболизма и антиоксидантната система на организма.
  • Витамин E: Витамин E е клас от мастноразтворими антиоксиданти, които са жизненоважни за здравето на клетките.
  • Витамин K1: Известен още като филохинон, витамин K1 е важен за съсирването на кръвта.
  • Мед: Микроелемент, който често е недостатъчен в западната диета. Недостатъчният прием на мед може да има негативен ефект върху сърдечносъдовото здраве.

Обобщение: Червените боровинки са съставени основно от въглехидрати и фибри. Те също така съдържат редица важни витамини и минерали, като манган, мед, витамини C, E и K1. Имайте предвид, че сокът от червени боровинки почти не съдържа фибри.

Растителни съединения

Червените боровинки са изключително богати на биоактивни растителни съединения и антиоксиданти, особено на флавонолни полифеноли. Много от тези съединения се съдържат в кожата на червените боровинки и са силно намалени в сока от червени боровинки.

  • Кверцетин: Това е най-изобилният антиоксидантен полифенол в червените боровинки. Червените боровинки са един от основните плодови източници на кверцетин.
  • Мирицетин: Основен антиоксидантен полифенол, който има множество полезни ефекти върху здравето.
  • Пеонидин: Заедно с цианидин, пеонидинът е отговорен за богатия червен цвят на червените боровинки и част от техните здравословни свойства. Червените боровинки са сред най-богатите източници на пеонидин в хранителния режим.
  • Урсолова киселина: Концентрирана в кожата на червените боровинки, тази киселина е тритерпено съединение с мощни противовъзпалителни свойства.
  • Проантоцианидини тип A: Наричани още кондензирани танини, тези полифеноли се смятат за ефективни срещу инфекции на пикочните пътища.

Обобщение: Червените боровинки са богат източник на биоактивни растителни съединения, като някои от тях, като проантоцианидини тип A, помагат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.

Превенция на инфекции на пикочните пътища (UTIs)

Инфекциите на пикочните пътища са едни от най-често срещаните бактериални инфекции, особено при жените. Те обикновено се причиняват от бактерията Escherichia coli (E. coli), която се прикрепва към вътрешната повърхност на пикочния мехур и пикочните пътища.

Червените боровинки съдържат уникални фитонутриенти, наречени проантоцианидини тип A, които предотвратяват прикрепянето на E. coli към лигавицата на пикочните пътища. Това прави червените боровинки потенциално средство за превенция на инфекции на пикочните пътища.

Човешки проучвания показват, че пиенето на сок от червени боровинки или приемането на добавки на базата на червени боровинки може да намали риска от инфекции на пикочните пътища както при деца, така и при възрастни.

Обобщение: Сокът от червени боровинки и добавките с червени боровинки могат да намалят риска от инфекции на пикочните пътища. Въпреки това, те не лекуват съществуващи инфекции.

Превенция на рак на стомаха и язви

Ракът на стомаха е една от водещите причини за смърт, свързана с рак в света. Инфекцията с бактерията Helicobacter pylori (H. pylori) е основна причина за рак на стомаха, стомашно възпаление и язви.

Червените боровинки съдържат уникални растителни съединения, които могат да намалят риска от рак на стомаха, като предотвратяват прикрепянето на H. pylori към лигавицата на стомаха.

Обобщение: Червените боровинки съдържат съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак на стомаха и язви, като предотвратяват инфекциите с H. pylori.

Здраве на сърцето

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб. Червените боровинки съдържат различни антиоксиданти, които могат да бъдат полезни за сърдечносъдовото здраве, включително антоцианини, проантоцианидини и кверцетин.

Човешки проучвания показват, че сокът от червени боровинки или екстрактите от тях могат да имат положителни ефекти върху различни рискови фактори за сърдечни заболявания, като понижаване на кръвното налягане и намаляване на нивата на лошия (LDL) холестерол при хора с диабет.

Обобщение: Редовната консумация на червени боровинки или сок от тях може да намали риска от сърдечни заболявания чрез подобряване на рискови фактори като холестерол и кръвно налягане.

Безопасност и странични ефекти

Червените боровинки и продуктите на базата на тях обикновено са безопасни за повечето хора, ако се консумират умерено. Въпреки това, прекомерната консумация може да причини стомашно разстройство и диария, както и да увеличи риска от образуване на камъни в бъбреците при хора, предразположени към това.

Обобщение: Прекомерната консумация на червени боровинки може да увеличи риска от камъни в бъбреците при определени хора.

Заключение

Червените боровинки се консумират широко в различни форми – като сушени плодове, сокове или добавки. Те са добър източник на витамини и минерали, както и на уникални растителни съединения. Някои от тези съединения могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, рак на стомаха и сърдечни заболявания.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *