13 фантастични начина за използване на етерично масло от лавандула!
Етеричното  масло от лавандула е едно от маслата с най-разнообразни действия. То помага при много проблеми - от кожни раздразнения до тревожност. Има антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства, което го превръща в идеален избор за почти всяка ситуация.Лавандулата е била използвана в продължение на повече от 2500 години заради своите лечебни и почистващи качества. Египтяните я използват дори като парфюм, а древните гърци я прилагат за лечение на безсъние, болки в гърба и за подобряване на психическото състояние. Лавандуловото масло е било предпочитанo също като дезодорант и отблъскващо насекомите средство в  средновековните замъци. Лавандулата е използвана дори като профилактично средство за „голямата чума” чрез прикрепване на стръкове към китките или поставяна в дрехите.Локална употреба.

Не забравяйте да разредите лавандуловото масло с масло - носител, като напр. кокосово масло, за да избегнете дразнене на кожата. Избягвайте чувствителните зони край очите. Също така, уверете се, че използвате чисто масло от лавандула от висок терапевтичен клас, за да постигнете желания ефект.

Направете лавандуловата смес: смесете  кокосово масло и масло от лавандула в буркан за по-лесен достъп. Смесете ¼ чаша кокосово масло с 3 капки лавандулово масло. Винаги използвайте стъкло, когато смесвате етерични масла, тъй като е известно, че те увреждат пластмасата. Също така, използването на стъкло е по-благоприятно за околната среда.

Приложения:

1. Ухапвания / ужилвания от насекоми – разтрийте лавандуловата смес върху засегнатата област. Сместа ще намали болката и ще помогне с кожните проблеми.
2. Порязвания - използвайте тампонче за прилагане на лавандуловата смес върху раната, за да почистите и успокоите болката.
3. Акне - използвайте 1 до 2 капки лавандулово масло при ежедневното си измиване на лицето, за да излекувате така упоритото акне и да предотвратите бъдещи обриви.
4. Напукани устни / Напукана кожа - масаж в засегнатите области със смес от лавандула.
5. Слънчеви изгаряния или леки изгаряния – капнете от лавандуловата смес върху памучен тампон и внимателно намажете увреденото място.
6. Гъбични инфекции - с тампонче намажете лавандуловата смес върху засегнатата област.

Употреба чрез дифузия (използване на дифузор за етерично масло) или чрез вдишване:


7. Конгестия или сенна хрема - дифузно 2-4 капки или поставете 1-2 капки на дланите на ръцете си и разтрийте, докато дланите се затоплят, а  лед това вдишвайте.
8. Трудности при заспиване, тревожност, стрес - дифузно 2-4 капки или сложете капка масло върху памучен тампон и го поставете в калъфката на възглавницата.
Сложете 1-2 капки лавандулово масло във ваната на детето при вечерното къпане, за да му помогне да се успокои преди лягане.
9. Вредители - 1-2 капки лавандулово масло върху памучен тампон се поставя в чекмеджетата  или дрешниците и  ще ви помогне да изгоните нежеланите вредители от дома си.

Вътрешна употреба.

10. При гадене -1 капка лавандулово масло върху езика ще предотврати гаденето.
11. Подготовка на храна  - може да се използва в приготвянето на храната за подобряване  вкуса на любимия десерт. Отива си особено добре с шоколад. Използвайте 1-2 капки.

Използване при домашни любимци.


12. За уши - използвайте 2-4 капки масло от лавандула и ¼ чаша фракционирано кокосово масло (този тип кокосово масло съдържа по-висока фракция на каприлова киселина или C-8) и впръскайте, за да почистите чудесно ушите на вашия любимец.
13. Лечение на рани - използвайте тампонче и лавандулова смес за рани, за да почистите  бактериите и помогнете за заздравяването.

Това са само няколко от многото начини за използване на лавандуловото масло. Съветваме ви да се постараете и спазвате правилата за безопасност при използване на етерични масла. Уверете  се, че ги държите далеч от достъпа на домашни любимци и малки деца.