5 здравословни ползи от маслото от вечерна иглика

Mаслото от вечерна иглика се използва сравнително от скоро, но има невероятни ползи за здравето, влияе благоприятно върху състоянието на хормоналната система, кожата, косата и костите.

Маслото е с високо съдържание на незаменими мастни киселини, които предоставят градивните елементи за клетъчните мембрани, различни хормони и хормоноподобни вещества.
Незаменимите мастни киселини са необходими за човешкото здраве, но организмът ви  не може да ги произведе - трябва да ги получи чрез храната, а те играят ключова роля в мозъчната функция, както и за нормалния растеж и развитие.
Вашето тяло се нуждае от здравословен баланс на незаменими мастни киселини, като омега-6 мастни киселини, които присъстват във вечерната иглика, и омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло. Консумирането на мазнини забавя абсорбцията, така че периода през който се чувстваме сити е по-дълъг; те също така действат като носители на важни мастно-разтворим витамин А, витамин D, витамин Е и витамин К.Пeт здравословни ползи от маслото от вечерна иглика

1. Балансира хормоните
Дамите могат да използват маслото от вечерна иглика за натурално лечение на симптомите на ПМС (предменструален синдром), заради съдържанието на есенциални мастни киселини.
Консумирането на есенциални мастни киселини създава здравословна среда за зачеване; те ще ви помогнат при борбата с килограмите и ще балансират хормоните.

2. Лекува акне
Един хормонален дисбаланс може да доведе до акне както при тийнейджърите, така и при възрастните, но много хора не осъзнават, че акнето може да се лекува по естествен начин.
За лечение на хормонално акне, вие  трябва да се справите с корена на проблема, а това е  хормоналния дисбаланс. Локалното лечение се отнася само за вече съществуващите пъпки или белези. Омега-6 мастните  киселини, намиращи се в маслото от вечерна иглика може да ви помогнат да регулирате нивото на хормоните и да излекуват акнето, дължащо се на хормонални проблеми. Тези мастни киселини също играят важна роля  за строежа на клетките, подобряват функционирането на нервната система и повишават еластичността на кожата.


3. Спира косопада
Както мъжете, така и жените се борят с косопада, а най-добрият начин да се предотврати този проблем е диета или приемането на добавки.  Хормоните играят значителна роля - включително и за плътността на косъма.
Можете да втриете масло от вечерна иглика в косата си или да го добавите към шампоана си. В едно проучване, направено в Университета на Мериленд, 86 души, които са страдали от косопад масажирали скалпа си с етерични масла. Те правили това ежедневно в продължение на седем месеца; тези, които използвали етерични масла ежедневно забелязали значително уплътняване и бърз растеж на косата си. Освен използването на масло от вечерна иглика за косопад, опитайте също етерични масла от лавандула, кипарис или лимонена трева.
4. За здрава кожа
Маслото от вечерна иглика е доказало, че е ценен избор за лечение на хора, страдащи от кожни заболявания, като екзема, псориазис и атопичен дерматит. Изследванията, публикувани в International Journal на Cosmetic Science дори показват, че маслото от вечерна иглика може да помогне при структурни и функционални промени в тъканите на кожата, свързани с възрастта, като зачервяване, твърдост, грапавост и устойчивост на умора.

Изследванията показват, че хора с екзема нямат нормална обмяна на мастните  киселини; това води до дефицит на гама-линоленовата  киселина, или GLA. GLA е омега-6 мастна киселина, която организмът конвертира до вещества, които намаляват възпалението и растежа на клетките. Проучвания доказват, че маслото от вечерна иглика е изключително ефективно  при облекчаване на много симптоми - при екзема, включително сърбеж, зачервяване и оток.

Една от ползите от  маслото от вечерна иглика е способността му да подпомага по  естествен начин лечението на псориазиса, защото есенциалните мастни киселини регулират хормоналния баланс и храносмилането.

5. Лечение на симптомите на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е вид хроничен артрит, който засяга ставите  двустранно, като например и двете ръце, двете китки, или и двете колена. Това е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на организма атакува собствените си здрави тъкани. Причината за ревматоидния  артрит е комбинация от генетични, екологични и хормонални фактори.

Някои проучвания показват, че маслото от вечерна иглика може да бъде подходящо естествено средство за лечение на ревматоиден артрит. Едно проучване, направено от Arthritis Research във Великобритания измерва ефектите на масло от вечерна иглика върху 49 души. Установено е, че при  94 на сто от участниците, които са вземали  масло от вечерна иглика е намерено значително  подобрение на симптомите, свързани със заболяването, включително болката и сутрешната скованост. При използване на масло от вечерна иглика за лечение на симптомите  на артрит, може да са необходими  един до три месеца, докато се появят поожителни резултати.

Както всяко природно лекарство, така и маслото от вечерна иглика има своите странични ефекти.

Дозировката на маслото от вечерна иглика варира в зависимост от конкретното заболяване. Ние препоръчваме да се консултирате с вашия лекар преди да започнете да вземате, каквито и да било нови добавки. Съобщаваните нежелани реакции са редки и леки, и включват гадене, болки в стомаха, и главоболие. Болки в стомаха може да означава, че дозата е твърде висока.

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта или лекарства за кръвното налягане, се консултирайте с вашия лекар преди да консумирате  масло от вечерна иглика. Ако сте склонни към гърчове и вземате лекарства от групата на  фенотиазините, които се използват за лечение на шизофрения, не трябва да приемате масло от вечерна иглика, тъй като това може да увеличи риска от припадъци.