Как да почистите вашия дом, използвайки етерични масла
Знаете ли, че средностатистическият европейски дом е пълен с хиляди изкуствени химикали, а само малък процент от тези химикали са били старателно тествани за безопасност? Много често ние и децата ни сме изложени на тези химикали, но знаем ли изобщо нещо за техните ефекти върху нашето здраве и околната среда?

От тези, които са изследвани, най-малко 150 домакински химикали са свързани с причиняването на рак, психични нарушения, алергии, стомашно-чревни нарушения и различни здравни проблеми. Шокиращо, нали?!

Почистващите средства допринасят значително за токсичното химическо замърсяване в нашия дом. Много топ-почистващи марки са пълни с токсини като разтворители, амоняк, формалдехид, фталати и етаноламин.За радост, вече са на разположение толкова много природни и естествени почистващи разтвори, че бихме могли да избегнем потенциалните рискове причинени от токсичните препарати.

Много етерични масла имитират резултатите от химически препарати. Те могат да разтворят грес, чистят петна, убиват плесенни спори и се борят с бактериите, но без всички страшни опасности за здравето на семейството ни!

Въпреки че идват от майката природа, тези масла са мощни, за това, когато работите с етерични масла върху нова повърхност, винаги изпробвайте първо, за да  проверите за пригодност.
Разгледайте тези екологично чисти почистващи разтвори, които са естествени, нетоксични, лесни за употреба и действащи!

1. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Мухъл и плесен
Препоръчвани етерични масла: Карамфил (премахва плесен и мухъл), канела, бор (също убива спори на мая) и етерично масло от чаено дърво.

Смесете 2 супени лъжици масло от чаено дърво с 2 чаши топла вода или 1 чаена лъжичка от карамфиловото масло с 1 чаша оцет и 1 супена лъжица глицерин. Напръскайте мухлясалите райони и изчакайте 15 минути преди да избършете с влажна кърпа.

2. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Дезинфектант
Препоръчвани етерични масла: Чаено дърво, евкалипт и масло от мащерка.

Смесете 2 чаши гореща вода, ¼ чаша сода за пране и 10 капки по ваш избор от горните етерични масла. Напръскайте, където е необходимо и избършете с кърпа от микрофибър.3. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Обезмаслител
Препоръчвани етерични масла: Лимон и портокал.

Комбинирайте ½ чаша вода, половин чаша оцет, 1 супена лъжица кастилски сапун и 10 капки от всяко от горните етерични масла. Накиснете гъба в тази смес и използвайте лек натиск, за да почистите мазните петна. Избършете остатъците с топла влажна кърпа.4. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Измиване на под  (не е подходящ за дървен паркет)
Препоръчвани етерични масла: Чаено дърво, евкалипт, лимон (избелва и премахва петна, например на  бели плочки) и бор.

Използвайте смес от оцет и топла вода в съотношение 1:1 и добавете 15 капки от всички по-горе изброени масла. Измийте пода с този разтвор и се насладете на чист и свеж под!

5. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Гребени и четки за грим
Препоръчвани етерични масла: Чаено дърво, евкалипт и лавандула.

Смесете ½ чаша топла вода, 1 супена лъжица оцет и 5 капки от някое от горните масла в буркан. Накиснете четките за 15 минути, след което изплакнете обилно. Оставете на слънце да изсъхнат напълно.
Снимка на четки за грим6. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Прозорци
Препоръчвани етерични масла: Лавандула и лимонова трева.

Разтворете гореща вода и оцет в съотношение 1:1 и добавете по 10 капки  от маслата, изброени по-горе. Избършете прозорците, използвайки  "гума" за отстраняване на течността и стар вестник, за да лъснете стъклото до блясък!7. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Антибактериален разтвор
Препоръчвани етерични масла: Лимон (също антивирусно), чаено дърво (също антивирусно, противогъбично и антимикробно), розмарин, лавандула, канела.

Потопете мръсните пластмасови контейнери, използвани за съхранение на хранителни продукти в оцет и няколко капки от горните масла преди изплакване през горещия цикъл на съдомиялната машина.

8. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Спално бельо и покривки
Препоръчвани етерични масла: Евкалипт (също така унищожава акари), лавандула

Добавете няколко капки от евкалипт или масло от лавандула при пране на юргани, калъфи за матраци и възглавници.
Напръскайте няколко капки масло от лавандула при бельото си за красив, естествен аромат на дрехите ви.

9. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Печки & Готварски плотове

Препоръчвани етерични масла: Портокал

Смесете 10 капки портокалово масло с ¼ чаша кастилски  сапун, за да избършете плотовете на печката и шкафовете. Измийте с малко топла вода.

10. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО: Течност за измиване на съдове
Препоръчвани етерични масла: Лайм (зелен лимон), портокал, розмарин

Комбинирайте 1 чаша течен кастилски сапун, 10 капки масло от лайм, 10 капки портокалово масло.

По желание: добавете няколко капки глицерин, който да емулгира маслото в сместа;в противен случай просто се разклаща преди употреба.

Опитайте да добавите по половин чаша оцет и лимонов сок към горната смес за почистването на мазни тенджери и тигани.

11. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Антибактериални кърпички
Препоръчвани етерични масла: Лавандула, евкалипт, портокал, лайм, чаено дърво, мента.


Отървете се от хартиените кърпи и токсичните антибактериални кърпички! Просто нарежете някои стари бели и цветни парцали с размер колкото дланта ви. Напълнете голям буркан с 1 чаша вода, 1 унция кастилски сапун, 1 унция оцет и 10 капки от всяко от горните масла. Накиснете кърпите вътре и изваждайте, ако е необходимо, за да обършете разливане или плотовете. След това просто ги изплакнете,накиснете отново и повторно използвайте от време на време!

12. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Почистване на мивка
Препоръчвани етерични масла: Розмарин, евкалипт, чаено дърво, лимон (особено, ако е мазно), портокал (особено, ако е мазно).

Смесете ¼ чаша сода за пране, ¼ чаша сода за хляб и 10 капки от всяко от горните етерични масла. Натрийте повърхността на мивката и оставете да действа за 15 минути, преди да измиете с 1 чаша оцет и топла вода.
Смесете 1 чаша сода за хляб, ½ чаша чист кастилски сапун и 5 капки  от всяко от горните масла в малка купа. Разбъркайте добре, сложете една лъжичка от сместа върху гъба и трийте, за да почистите идеално своята мивка. Измийте добре с топла вода.

13. ЦЕЛ НА ПОЧИСТВАНЕТО:  Гел за тоалетна

Препоръчвани етерични масла: Чаено дърво, евкалипт, мента

Направете си ароматен и нетоксичен гел за тоалетна чрез комбиниране на 2 чаши вода, ¼ чаша кастилски сапун, 1 супена лъжица масло от чаено дърво и 10 капки евкалиптово или ментово масло. Разстелете сместа върху вътрешната повърхност на тоалетната чиния и изчакайте 20 минути. Леко изтъркайте с четка за тоалетна преди да изплакнете и видите блестящато чиста чиния!

Насипете 1 чаша сода за хляб и няколко капки от горните етерични масла в тоалетната. Залейте с 2 чаши оцет. Изчистете тоалетната чиния с четка и изплакнете няколко пъти.