Ползите от етеричното масло от грейпфрут и рецепта за грейпфрутен крем против целулит


Знаем  от десетилетия, че грейпфрутът стимулира загубата на тегло, но използването  на концентрирано грейпфрутово етерично масло,  целящо същите ефекти, сега набира популярност. Грейпфрутовото етерично масло е мощен екстракт, получен от вечнозеленото дърво Citrus Paradisi (райски цитрус). След като е използван в продължение на векове, за да победи симптомите на  възпаление, наддаването на тегло, глад за сладко и дори махмурлука, днес грейпфрутът се смята за естествен стрес-боец, противовъзпалително, антиоксидантно, хранително и противоканцерогенно средство. Въпреки че от пулпата на грейпфрута има множество ползи - включително така популярното изгаряне на мазнините от храната, грейпфрутовото етерично масло всъщност се получава от кората на плода, която съдържа редица полезни летливи съединения. Грейпфрутовото масло е едно от най-разнообразните по действия етерични масла и има чист, свеж и малко горчив аромат, точно като самия плод. То има вкуса и мириса на цитрусови плодове, поради което много хора обичат да го използват в натурални домакински очистващи средства, както и в домашно приготвени козметични лосиони, сапуни и козметика.

Най-съществените  предимства  на грейпфрутовото етерично масло са:
• Дезинфициране на повърхности
• Почистване на тялото
• Намаляване на депресията
• Стимулиране на имунната система
• Намаляване задържането на течности
• Ограничаване апетита за сладко
• Подпомагане загубата на тегло

Грейпфрутовото  масло е с естествено високо съдържание на антиоксиданти и фитохимикали, които намаляват оксидативния стрес и възпалението, причиняващи заболявания. Много от положителните влияния на маслото се дължат на една от основните му съставки, наречена лимонен (която съставлява около 88 до 95% от маслото). Лимоненът е известен с унищожителното си и превантивно действие при борбата с тумори. Той е фитохимикал, който предпазва ДНК и клетките от увреждане.
В допълнение към лимонена, грейпфрутовото етерично масло съдържа и други мощни антиоксиданти, включително витамин C, мирцен, терпинен, пинен и цитронелол.

Най-често грейпфрутовото етерично масло се използва за борба с възпаление на гърлото, при респираторни инфекции, умора, мускулни болки, както и като естествено средство при артрит. Смята се, че помага за намаляване на теглото, тъй като увеличава енергийните нива и метаболизма и ограничава апетита за сладко. Като естествен детоксиксикиращ агент, грейпфрутовото етерично масло може да помогне на черния дроб да прочиства тялото от токсини и отпадъци, плюс това може да активира лимфната система и да контролира задържането на течности.

Рецепти с грейпфрутово етерично  масло

•    Ароматично: Може да се разпръсква навсякъде в дома с помощта на маслен дифузер или да се вдишва директно от шишенцето. Опитайте този метод, чрез вдишване на грейпфрутни пари, за да помогнете на организма да намали подуването на корема и задържането на  течности, а също при главоболие, стрес или депресия.

•    За местно приложение: трябва да се разрежда с маслен носител като кокосово масло или масло от жожоба в съотношение 1: 1 преди да се нанася върху кожата. Смесете двете масла и след това ги втрийте във всяка област, където имате нужда, включително болки в мускулите, податливи на акне места на кожата или корема за подобряване на храносмилането.

•    Вътрешно:  За вътрешна употреба е препоръчително да закупите масло с много високо качество. Добавете една капка във водата, или го вземете като хранителна добавка смесено  с мед. То е признато за безопасно за консумация от FDA, но само когато използвате 100 процента чисто, от терапевтичен клас етерично масло, което включва само една съставка: масло от кора на грейпфрут (Citrus Paradisi).


Грейпфрутовото етерично масло се комбинира добре с много други масла, в зависимост от това, за какво се използва. Опитайте се да го комбинирате с масло от босилек, портокалово масло, масло от мента, масло от бергамот, евкалиптово масло, масло от чаено дърво или етерично масло от лимон. Имайте предвид, че всички цитрусови етерични масла са силно концентрирани и имат киселинни свойства. Поради това, ние ви препоръчваме да използвате стъклени съдове, когато ги съхранявате, защото има опасност в иначе така полезното масло да попаднат вредни химикали от пластмасата.

Как да си направим крем с грейпфрутово етерично масло  против целулит  в домашни условия?

Противоцелулитните  кремове могат да бъдат скъпи и пълни с химикали, така че вместо  тях, опитайте този природен крем, който можете да направите у дома с помощта само на чисти съставки. С две съставки, които действат като естествени антицелулитните средства:  кокосово масло помагащо да се хидратира кожата и етерично масло от грейпфрут съдържащо големи количества от противовъзпалителния ензим бромелаин, който спомага да се премахне целулита.

Време на приготовление
: 2 минути
Порции: 30
Състав:
• 30 капки етерично масло от грейпфрут
• 1 чаша кокосово масло
• стъклен буркан
Начин на употреба:
Смесете грейпфрутовото етерично масло и кокосово то масло заедно. Да се съхранява в стъклен съд. Втривайте в областите с целулит около 5 минути дневно.