Топ 4 на етеричните масла за лечение на депресия
 

Депресията се среща много по-често, отколкото си мислим. В действителност, може да сте близо до някой всеки ден и дори да не знаете, че той страда от депресия.
Все пак, има симптоми, признаци на депресията, които могат да дадат сигнал, като умора, тъга, промяна в настроението, слабо желание за секс, ниско самочувствие, загуба на апетит, чувство, че трудните дни никога нямат край, нежелание за излизане с приятели или нежелание за включване в дейности. Да, списъкът изглежда доста дълъг, но съвсем не се свежда само до тези симптоми. За щастие, има естествени средства за повлияване на депресията, включително и някои етерични масла. Етеричните масла се прилагат подобно на начина, по който се използват в случаи на неоправдана или прекалена тревожност.


По-долу ще откриете топ четири  на етеричните масла за лечение на депресия:

С клинични проучвания е доказано, че етеричните масла повишават настроението. Може би се чудите как точно влияят. Тъй като миризмите се провеждат директно към мозъка, те служат като емоционален „спусък на пушка”. Лимбичната система оценява сетивните дразнители, като регистрира съответно удоволствие, болка, заплаха или безопасност. Това създава и насочва емоционална реакция у нас, която може да включва чувства на страх, гняв, депресия или привличане.
Нашите базови емоции и хормоналният ни баланс са в отговор на базовите миризми. Това прави ароматите много мощно средство в нашия ежедневен живот, защото те са пряк път към паметта и емоциите - поради което с тях може да се борим срещу депресията и тревожността.

1. Бергамот  Маслото от бергамот е чудесен антидепресант, тъй като е много стимулиращо. Бергамотът може да създаде чувство на радост, свежест и енергия чрез подобряване на циркулацията на кръвта. Той също е показан като естествено средство против безпокойство. При проучване в Тайланд 2011 г. е установено, че бергамотът понижава тревожността при мишките. Друго, също от 2011г., проучване подкрепя хипотезата, че прилагането на смесени етерични масла с добавен бергамот имат ефект при лечение на депресия. На участниците се проследяват и анализират честотата на пулса, дишането, кръвното  налягане и температурата на кожата. В допълнение се оценява и тяхното емоционално състояние от гледна точка на спокойствие, жизненост, внимание, настроение и бодрост, за да се направи оценка на поведенческите промени.
В сравнение с групата с плацебо, смесите от етерични масла причиняват значително намаляване честотата на пулса и кръвното налягане. По отношение на емоционалното ниво, участниците със смесите от етерични масла се оценяват като "по-спокойни" и "по-релаксирани", отколкото пациентите в контролната група. Изследването показва релаксиращия ефект на смес от масла от лавандула и бергамот и представя доказателства за използването им в медицината за лечение на депресия или тревожност при хора.
Можете да използвате бергамотовото масло чрез втриване на две до три капки в дланите на ръцете и покриване на устата и носа с тях. Вдишвайте маслото бавно. Опитайте също да втриете масло в кожата на ходилата и стомаха.

2. ЛавандулаЛавандуловото масло подобрява  настроението и отдавна се използва в битката с депресията. В едно изследване, публикувано от International Journal of Psychiatry in Clinical Practice (Международно списание за клинична практика в психиатрията) се съобщава, че 80-милиграмови капсули с етерично масло от лавандула могат да да помогнат за облекчаване на тревожността и депресията. Проучването също така показва, че не са наблюдавани нежелани странични ефекти от използването на лавандулово масло за лечение на тревожност и депресия. Това е страхотна новина, тъй като знаем, че синтетичните медикаменти и психотропни лекарства често имат много негативни странични ефекти.


Едно изследване от  2012 г., публикувано в Complementary Therapies in Clinical Practice (Допълващи терапии в клиничната практика) проследява  28 жени, изложени на висок риск от следродилна депресия и установява, че с четириседмично лечение с лавандулова ароматерапия (дифузия на лавандула в дома им), значително се намаляват  следродилната депресия и тревожното  разстройство .
Друго проучване демонстрира, че лавандуловата ароматерапия подобрява настроението при хора, страдащи от пост-травматично стресово разстройство (ПТСР), което може да доведе до депресия. Резултатите показали, че използвано ежедневно лавандуловото масло помага за намаляване на депресията с 32,7% , рязко спадат нарушенията на съня, промяната в настроението и общото здравословно състояние се подобрява при 47 души, страдащи от посттравматичен стрес.
За да се освободите от стреса и подобрите съня си, сложете дифузьора с масло до леглото си, докато спите или във всекидневната, докато четете или си почивате. Също така, лавандуловото масло може да се втрива локално зад ушите.


3. Лайка

Лайката е една от най-добрите билки за борба със стреса и качествена релаксация. Това е причината да срещаме лайката като популярна съставка в свещи и други продукти на ароматерапията, в чай, тинктура или етерично масло. Лайката  облагодетелства емоциите чрез успокояващите си ефекти, и помага при депресия.
Според изследвания в Alternative Therapies in Health and Medicine and Pharmacognosy Review (Алтернативни терапии в здравеопазването и медицината и Фармакологичен преглед), вдишването на пари от лайка и използването на масло от лайка често се препоръчват като естествено средство за лечение на тревожност и обща депресия.


4. Иланг илангМаслото от Иланг иланг има невероятни ползи от прилагането му при депресия и отрицателни емоции, свързани с депресията. Вдишването  на иланг иланг може да има незабавен, положителен ефект върху настроението и да действа като фин лек за депресия. Изследванията показват, че може да помогне да се освободите от негативни емоции като гняв, ниско самочувствие и дори ревност! Иланг иланг има фини  успокоителни ефекти, които могат да понижат реакциите на стрес и ви помагат да се отпуснете. За да се повишите самочувствието и настроението си, опитайте с дифузия на маслото в дома си или с масаж на кожата.


Как да използваме етеричните  масла при депресия

Има няколко начина, по които можете да използвате етерични масла за депресия.

Подходящите масла могат да бъдат част от  масажно масло за цялостен масаж на тялото или самостоятелно за локален масаж. По-долу е една чудесна рецепта, която можете да опитате!

Масажна смес за депресия от лавандула и лайка

Състав:

20-30 капки чисто етерично масло от лавандула
20-30 капки чисто етерично масло от лайка
2 унции олио от гроздови семки

Начин на употреба:
Смесете всички съставки добре в стъклен буркан.
Масажирайте цялото си тяло 2-3 пъти в месеца.
Можете също да правите масаж на врата с маслото ежедневно или да го втривате в ходилата на краката си преди лягане вечер.

Етерични масла за депресия - рискове

Използвайте всички етерични масла пестеливо, независимо дали вътрешно или външно. Високите нива могат да причинят реакции и чувствителност, така че не забравяйте, да си направи проверка с кожен пластир, преди да започнете да ги използвате редовно. Трябва да бъдете внимателни, ако приемате лекарства, ако имате проблем с кръвното налягане или сърдечно заболяване. Винаги се консултирайте с вашия лекар преди започване на всяко ново лечение.
Важно е да се уверите, че всички етерични масла, които сте избрали са чисти на 100%. Ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с вашия лекар. Въпреки че повечето масла са безопасни за деца, моля, направете подходящите изследвания и преглед  при  вашия лекар.

Източник: Д-р Джош Акс, Food is medicine
Изображения: Pinterest и Wikipedia