Ползите за здравето от етеричното масло от Амирис
Етеричното масло от амирис се дестилира от кората на тропическото, вечнозелено дърво Amyris. Дървото е родом от Хаити, но сега расте и в някои части на Азия, както и Карибския басейн и Централна Америка.
 
Маслото се екстрахира от дървените стърготини на дървото. Ароматът е сладък и опушен.


Както всяко етерично масло, маслото от амирис никога не се използва неразредено, не се приема вътрешно, освен ако не е предписано от квалифициран лекар. Етеричното масло от амирис забавя процеса на стареене и подпомага регенерацията на кожата. Поради това, то често се използва в кремовете за лице.

Амирисът е антисептик, балсамов деконгестант, успокояващ мускулен релаксант, има седативно и успокояващо действие и омекотява сухата, раздразнена кожа. Използва се в масажно масло или в топла вана и може да облекчи болките в ставите и уморените мускули.


Етеричното масло от амирис има противовъзпалителни, антисептични, омекчаващи, отхрачващи, хипотензивни и седативни терапевтични свойства.


Използва се за като лимфен и венозен деконгестант, за подкрепа на сърцето (тонизиращо) и за лечение на хемороиди.


Помага също така, да се задълбочи дишането и премахва мускулните спазми. Използва се за лечение на кашлица при простуда и бронхит, при лечение на грип и диария, и е установено, че е ефективно като репелент за комари.


Етеричното масло помага при възстановяването на кожата и е отлично начално билково лекарство за лечение на рани, суха кожа и много кожни заболявания.


Важно е да се отбележи, че маслото трябва да се разреди в друго растително масло преди да се прилага върху кожата; то не се разтваря във вода.


Aмирисът се съчетава добре с повечето други етерични масла, извлечени от билки, а също и с бензоин, градински чай, лавандула и тамян. Смята се, че е много ефективен и при облекчаване на цистит и вагинални инфекции.


Когато се използва в изпарител, маслото от амирис помага да се намали чувството на тревожност и напрежение, гони безсънието и действа като афродизиак, затова се използва при импотентност и фригидност.