Етерични масла

На кои въпроси трябва да си отговорим преди да изберем етерично масло?

Етеричните масла са познати на човечеството още от древността и въпреки това, масовият потребител днес не знае достатъчно за тях. Макар, че разполагаме с огромен извор на информация, относно този безценен дар от природата, хората все още не са наясно какво точно представлява едно ароматно олио - какво е неговото приложение, кои са полезните му свойства, как може и как не бива да се използва.

Тук ще ви посочим въпросите, на които трябва да си отговорите, преди да пристъпите към употребата на този вид концентрати, за да можете да направите правилния избор на продукт и да го използвате правилно, така че тялото и душата ви да ви бъдат благодарни. Всеки един от тези въпроси е важен, така че не пренебрегвайте отговорите, които той дава, решавайки да използвате полезните свойства на този натурален природен източник на здраве и красота.

Какво представляват есенциалните масла?

Като етерични масла познаваме продуктите, извлечени от листата, цветовете и корите на определени растения – цветя, треви, билки, дървета и плодове. Добивът на благовонната течност става по няколко метода, в зависимост от това, коя част на растението се използва за суровина. Най-често се прилагат методите на студеното пресоване и парната дестилация, като към първия се прибягва, когато суровина  е тревистата част на растението (листа, цветове, стебла), а към втория – при добив от корите на дървета или плодовете.

Особеното при всяко есенциално олио е високата концентрация на полезни съставки. Този тип благовония съдържат много по-висок процент ензими, флавоноиди и аминокиселини от всички други видове растителни екстракти. Това е и причината за тяхната по-висока цена – те са на практика еликсир в най-чиста форма, който може да направи чудеса с вашето тяло и душевно състояние.

Как се използва благовонното олио?

Много хора се шокират от съотношението количество продукт/цена, когато решат да закупят етерично масло, смятайки че това количество е крайно недостатъчно дори за една процедура. Истината е, че този вид ароматни екстракти се използват много пестеливо, не само защото са много силно ароматни и с висока летливост, но и защото предозирането може да бъде опасно.

Всяко ароматно олио може да се добавя, но не и да се използва директно при която и да е разкрасителна, лечебна или терапевтична процедура. Този вид мазнини са водонеразтворими – те могат да се смесват успешно основно с базови масла, кремове и лосиони за тяло, както и с някои видове спирт, макар, че последното е рядко приложимо при терапиите, за които тези екстракти са подходящи.

Етеричните масла се използват най-често за ароматизиране на въздуха в помещения, с цел да се създаде подходяща атмосфера – да се успокои или тонизира психиката. Този метод на употреба е познат като арома терапия и е бил използван още в древен Египет за стимулиране на сетивата или за определено въздействие върху мозъка.

Арома-терапия

Днес ароматерапията се радва на постоянно умножаващи се последователи. Този напълно природен метод е много по-ефективен и безвреден в борбата със стреса, тревогата и умственото напрежение от всички антидепресанти, предлагани щедро от фармацефтичната индустрия. В домашни условия най-често за целта се ползват арома лампи, инхалатори или топлата вана.

Арома-масаж

Друго приложение на етеричните масла е масажът, като при този метод се използват специфични носители – най-често базово масажно олио, към което се добавят няколко капки от ароматния концентрат. При този масаж полезното действие се удвоява, тъй като се въздейства еднакво успешно както на тялото, така и на психиката. В зависимост от това, от кое растение е извлечено олиото, могат да се лекуват редица здравословни проблеми.

Разкрасяване

Есенциалните мазнини намират огромно приложение в козметиката. Различните разновидности се борят успешно с най-често срещаните козметични дефекти. Така например екстрактите от чаеното дърво и роза почистват отлично мазната и възпалена кожа, като същевременно я успокояват и възстановяват, докато олиото, добито от корите на грейпфрут действа отлично при целулит и отоци по тялото.

Кои са основните полезни свойства на есенциалните растителни мазнини?

Различните растения, с които природата ни е дарила имат различни терапевтични свойства. Съответно олиото, извлечено от конкретно растение има същите свойства, но с много по-висока стойност и сила на действие. Някои видове имат мощно антисептично действие, повлиявайки бързо редица възпаления на вътрешните органи, кожата или опорно двигателния апарат, други действат диуретично, а трети подпомагат дишането.

Преди да пристъпите към лечение на конкретен проблем е важно да потърсите олио, което е подходящо точно за вашия проблем и да го използвате по начин, който ще окаже най-бързо и ефикасно въздействие. Така например евкалиптовият концентрат подобрява дишането много по-ефективно, когато се прилага под формата на инхалация, докато екстрактите, повлияващи вътрешните органи, мускулите и ставите действат отлично, когато се добавят в топла ароматна вана или се прилагат под формата на масаж.

Как в никакъв случай не бива да използваме есенциалните масла?

Както вече уточнихме, етеричните масла са с много висока концентрация и са силно летливи. Това означава, че директното нанасяне върху кожата, особено върху големи участъци, може да причини сериозни проблеми, като изгаряне на кожата, сърбежи, обриви и екземи. Прецизното дозиране на всеки вид ароматно олио е ключов фактор за успеха на терапията, затова не се заблуждавайте, че ще ускорите лечебния процес, като увеличите дозата.

Самите аромати, когато се използва голямо количество олио, могат да окажат неблагоприятно въздействие върху психиката и така вместо да успокоят, да увеличат нервното напрежение, да предизвикат пристъпи на паника или да намалят драстично умствената концентрация и чувството за равновесие. Есенциалните ароматни мазнини са нещо, от което задължително трябва да се възползваме, но не хаотично и некомпетентно, а разумно и с много любов.