Шум в ушите – как да се справим

Откриването на причината за вашия шум в ушите е първата стъпка в лечението му. Лекарят може да определи дали има основна причина и след това да се справи с нея с лекарства или операция.

 

Шумът в ушите е известен със звънене, щракане, бръмчене или съскане, които може да изпитате. Това обаче всъщност не е болест сама по себе си, а по-скоро симптом на проблем някъде в ухото ви или нервите, които минават през него.

Около  10 процента  хора в Съединените щати изпитват  шум в ушите  всяка година, дори и само за няколко минути. Звуците могат да се появят в едното или другото ухо и могат да бъдат силни или тихи.

Хората с тежък шум в ушите може да имат проблеми със слуха, работата или дори съня.

Шум в ушите, който продължава само няколко секунди, не е непременно необичаен. Нещо толкова просто като запушване може да създаде тези звуци, но по-сериозни състояния също могат да бъдат причина.

Те включват:

 • загуба на слуха, причинена от нивата на шума
 • ушни инфекции
 • инфекции на синусите
 • сърдечно заболяване
 • заболявания на  кръвоносната система
 • мозъчни тумори
 • хормонални промени
 • Болест на Мениер
 • заболяване на щитовидната жлеза

Голям процент от хората няма да имат идентифицирана причина. Това се нарича “идиопатичен тинитус”. Въпреки че няма лек за идиопатичния шум в ушите, има лекарства, които могат да помогнат за намаляване на интензивността му.

Тази статия ще изследва различни лекарства от базирани на звук терапии до промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да управлявате шума в ушите и да подобрите качеството си на живот.

Звуково базирани терапии за шум в ушите

Един от начините за справяне с шума в ушите е да се лекува основната причина, предимно когато тази причина е загуба на слуха. Когато проблемът не е загубата на слуха, базираните на звуци терапии все още могат да помогнат, като ви разсейват от самия симптом.

Слухови апарати

Повечето хора развиват шум в ушите като симптом на загуба на слуха. Когато загубите слуха, мозъкът ви претърпява промени в начина, по който обработва звуците.

Слуховият апарат е малко устройство, което използва микрофон, усилвател и високоговорител, за да увеличи силата на външните шумове. Това може да помогне на мозъка да научи нови начини за обработка на звука.

Ако имате шум в ушите, може да откриете, че колкото по-добре чувате, толкова по-малко забелязвате своя шум в ушите.

Едно проучване сред 230 здравни специалисти установи, че около  60 процента  от хората с шум в ушите са имали поне известно подобрение със слухов апарат, а приблизително 22 процента са намерили значително облекчение.

Устройства за маскиране на звука

Устройствата за маскиране на звука  осигуряват приятен външен шум, който може да помогне за заглушаване на вътрешния звук от шум в ушите. Има много от тези видове устройства, от настолни звукови машини до малки устройства, които се поставят в ухото ви.

Тези машини могат да играят:

 • бял шум
 • розов шум
 • природни шумове
 • музика
 • други звуци от околната среда

Повечето хора предпочитат ниво на външен звук, което е малко по-силно от техния шум в ушите, но други предпочитат маскиращ звук, който напълно заглушава звъненето.

Можете също така да обмислите използването на търговски звукови машини, предназначени да ви помогнат да се отпуснете или да заспите. Можете дори да използвате:

 • обикновени слушалки
 • телевизия
 • музика
 • фен

Въпреки това, не всички шумове са еднакви, когато става въпрос за маскиране на звука. Проучване  от 2017 г.  установи, че широколентовите шумове като белия шум обикновено са по-ефективни от звуците от природата.

Модифицирани или персонализирани звукови машини

Устройствата за маскиране на звука помагат да се прикрие звукът от тинитус (шум в ушите), докато ги използвате, но нямат дълготраен ефект.

Модерни медицински устройства могат да се използват за създаване на персонализирани звуци, пригодени специално за вашия шум в ушите. За разлика от обикновените звукови машини, тези устройства се носят само от време на време.

Може да изпитате предимства, след като устройството бъде изключено. С течение на времето може да забележите дългосрочно подобрение в силата на шума в ушите.

През 2017 г.  изследователите установиха  , че тези устройства обикновено са по-ефективни от неща като бял шум за намаляване на симптомите на шум в ушите. Тези устройства обаче могат да бъдат скъпи и често не се покриват от застраховка.

 

Поведенчески терапии за шум в ушите

Има терапии, които не са предназначени да лекуват шум в ушите, а да помогнат за намаляване на дистреса и раздразнението, които може да ви причинява.

Когнитивна поведенческа терапия

Шумът в ушите е свързан с високо ниво на емоционален стрес. Депресията, тревожността и безсънието не са необичайни при хората с шум в ушите.

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT)  е вид терапия за разговори, която помага на хората с шум в ушите да се научат да живеят със състоянието. Вместо да намалява самия звук, CBT ви учи как да го приемете.

Целта е да подобрите качеството си на живот и да предотвратите шумът в ушите да бъде вашият фокус.

CBT включва работа с терапевт или съветник, обикновено веднъж седмично, за идентифициране и промяна на негативните мисловни модели.

CBT първоначално е разработен като лечение на депресия и други психологически проблеми, но изглежда, че работи добре при хора с шум в ушите.

Няколко прегледа на проучвания, включително един, публикуван в  корейския журнал за аудиология  , установиха, че CBT значително подобрява раздразнението и раздразнението, които често идват с шум в ушите.

Управление на прогресивния шум в ушите

Управление на прогресивния шум в ушите (PTM) е програма за терапевтично лечение, която предлага Министерството на ветераните на САЩ (VA).

Шум в ушите е едно от най-честите състояния, наблюдавани при ветерани от въоръжените сили. Силните шумове от войната и обучението често водят до загуба на слуха, предизвикана от шума.

Ако сте ветеран, говорете с местната VA болница за техните програми за лечение на шум в ушите.  Терапията за преквалификация на тинитус (TRT)  е друга терапия, за която можете да попитате и която може да бъде полезна.

Лекарства за шум в ушите

Наистина няма лекарства, които могат да излекуват шума в ушите директно, но могат да се използват различни лекарства, за да направят симптомите ви по-поносими.

Лекарства против тревожност

Лечението на шум в ушите често включва комбинация от подходи. Вашият лекар може да препоръча лекарства като част от лечението.

Тези лекарства могат да помогнат да направите симптомите на шум в ушите по-малко досадни, като по този начин подобрят качеството ви на живот. Лекарства против тревожност като  алпразолам  (Xanax)  също могат да помогнат при безсъние, което произтича от вашите симптоми на шум в ушите.

Антидепресанти

Антидепресантите са малко по-различни по начина, по който могат да облекчат симптомите на шум в ушите, защото те всъщност могат да играят роля за намаляване на проблема, а не само вашето възприятие за него.

Невротрансмитерите са химикали, които пренасят съобщения за усещания обратно в мозъка от цялото ви тяло, а някои от същите невротрансмитери, които променят звука, също играят роля при депресията.

Гама-аминомаслената киселина (GABA)  е един от невротрансмитерите, който помага за предаването на звукови сигнали.

Някои антидепресанти действат чрез повишаване на серотонина, което от своя страна може да потисне ефектите на невротрансмитера GABA и да намали симптомите на шум в ушите.

Според  Американската асоциация за шум в ушите антидепресантите, които обикновено се използват за лечение на шум в ушите, включват:

Промени в начина на живот при шум в ушите

Има някои поведения, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на шум в ушите, включително намаляване на стреса или промяна на начина, по който се храните. Разделът по-долу изследва някои промени в начина на живот, които могат да помогнат за намаляване на шума в ушите.

Лечение на дисфункции и обструкции

Според  Американската асоциация за шум в ушите повечето случаи на шум в ушите са причинени от загуба на слуха. Понякога обаче шумът в ушите се причинява от дразнене на слуховата система.

Шумът в ушите понякога може да бъде симптом на проблем с  темпоромандибуларната става (TMJ) . Ако вашият шум в ушите е причинен от  нарушение на TMJ , тогава стоматологична процедура или промяна на захапката може да облекчи проблема.

Има и  непроцедурни лечения на разстройство на ТМС  , за които можете да попитате Вашия лекар или зъболекар.

Шумът в ушите също може да е признак за излишна ушна кал. Отстраняването на запушването на ушната кал може да е достатъчно, за да изчезнат леките случаи на шум в ушите.

Чужди предмети, заседнали в тъпанчето, също могат да причинят шум в ушите. Редовно практикуващ лекар може да провери за препятствия в ушния канал, но ако изпитвате шум в ушите, може би е най-добре да посетите  специалист по уши, нос и гърло (УНГ) .

Упражнение

Упражнението може да окаже голямо влияние върху цялостното ви здраве и благополучие. Шумът в ушите може да се влоши от:

 • стрес
 • депресия
 • безпокойство
 • липса на сън
 • болест

Поради това редовните упражнения могат да помогнат.  Едно малко проучване  на хора с хроничен шум в ушите установи, че йога намалява стреса и симптомите на шум в ушите.

Намаляване на стреса, базирано на внимателност

Вниманието все повече се признава за ползите за здравето и за първи път е използвано за лечение на хронична болка.

Курсовете за намаляване на стреса, базирани на вниманието (MBSR), помагат на хората да развият умения да контролират вниманието си и да отклонят фокуса от неудобните чувства. Може да бъде полезно при лечение на шум в ушите.

Едно проучване  установи, че хората, които са участвали в 8-седмична програма, предназначена специално за шум в ушите, съобщават за значително подобрение на техните симптоми.

Направи си сам медитация за внимателност

Ако нямате време да се ангажирате с 8-седмична програма, можете да закупите копие от книгата „ Живот в пълна катастрофа “ от Джон Кабат-Зин или да видите дали е налична в местната библиотека.

Книгата на Кабат-Зин е наръчник за практикуване на медитация и дихателни техники и може да помогне за насърчаване на ежедневната внимателност.

 

Алтернативни лечения за шум в ушите

Има няколко алтернативни или допълващи се възможности за лечение на шум в ушите, включително:

 • хранителни добавки
 • хомеопатични лекарства
 • акупунктура
 • хипноза

Нито една от тези възможности за лечение не е подкрепена от научни изследвания. Много хора са убедени, че билката  гинко билоба  е полезна, но мащабни проучвания не успяват да докажат това.

Има много хранителни добавки, които твърдят, че са лекарства за шум в ушите. Това обикновено са комбинация от билки и витамини, често включващи цинк, гинко и витамин B-12.

Тези хранителни добавки не са оценени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и не са подкрепени от научни изследвания. Въпреки това, анекдотични доклади показват, че те могат да помогнат на някои хора.

 

Как се диагностицира шум в ушите?

Ако смятате, че имате шум в ушите, уговорете си среща с лекар за първична медицинска помощ. Те ще започнат преглед, като ви разпитат за вашата лична и семейна медицинска история, както и начина ви на живот и всички лекарства, които приемате.

Не забравяйте да споменете какъв вид работа извършвате – особено ако сте изложени на силни шумове – и всички наранявания, които може да сте имали.

Срещата ще продължи с преглед на главата, шията и ушите. Вашият лекар може също да извърши някои основни тестове за слуха и движението. В този момент Вашият лекар може да назначи допълнителни изследвания или да Ви насочи към аудиолог.

Някои от тестовете, които могат да се използват за определяне на причината за вашия шум в ушите, включват:

 • пълно слухово изследване
 • образни изследвания като  ЕМР или Скенер
 • кръвни изследвания, за да проверите неща като нивата на щитовидната жлеза

Правилната диагноза може да помогне на Вашия лекар да насочи лечението Ви за шум в ушите, въпреки че може да е необходимо изследване, ако друго основно заболяване причинява симптома.

 

Кога шумът в ушите е спешен медицински случай?

Шумът в ушите рядко е признак на сериозно медицинско състояние. Говорете с лекар, ако не можете да спите, работите или чувате нормално.

Трябва да отидете в местния отдел за спешна помощ, ако изпитвате:

 • парализа на лицето
 • внезапна загуба на слуха
 • секреция с неприятна миризма от ухото ви
 • пулсиращ звук в синхрон с пулса ви

Шумът в ушите може да е обезпокоителен за някои хора. Ако вие или някой, когото обичате, мислите за самоубийство, трябва незабавно да отидете в спешното отделение.

За вкъщи

Шумът в ушите може да бъде разочароващо състояние. Няма просто обяснение за това и няма просто лечение, освен ако няма скрита лечима причина.

Но има начини да намалите интензивността на симптомите и да подобрите качеството на живот.

Говорете с лекар, за да се уверите, че няма основни състояния, причиняващи вашия шум в ушите, и за да обсъдите възможностите за лечение, които биха могли да облекчат симптомите ви.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *